Адаптација на детритивори, Истражување на факторите кои влијаат врз адаптациите кај детритивори, Разградувачи
· - Дрвеници (Oniscidea spp): што се тие,
како изгледаат, нивните навики за хранење и каде може да се најдат. ( да истражите за нив малку и да ми напишете повратен одговор како што ви кажав на мејл или на msn.
- - Истражете ги термините ,,ДЕТРИТИВОРИ ,, и ,,РАЗГРАДУВАЧИ,, според дадените видеа кои ке ви бидат достапни преку линкови
-- Прашања: Што би се случило
доколку нема распаѓање на материите? Што би се случило доколку нема детритивори на планетата земја
- Прашање: Зошто е важно распаѓањето на материите ?
Размислете и истражете за: местото на разградувачите во синџирот на
исхрана и мрежата на исхрана. Важноста на разградувачите во мрежите на исхрана, во поглед на рециклирањето материјал како што се минерали и атоми. Според овие истражување ке дојдеме до заклучок дека енергијата тече преку мрежа на исхрана и циклус на материи во мрежа на исхрана.
Истражување: разградувањето на леб (или овошје) со тоа
што на него ќе порасне мувла во затворен сад.
Експеримент: ( парче леб ставете го во најлон убаво завиткано и нека седи неколку дена ) и парче леб оставете го на отворено да седи не покриено неколку дена ( што ке се случи со едниот и со другиот пример?
Размислете од добиениот заклучок: кои услови им се потребни на разградувачите за да настане распагање на органската материја( влажни, топли услови со многу
кислород).
Зошто замрзнувањето или сушењето на храна помага таа да трае подолго?
Следните линкови ке ви помогнат да донесете соодветни заклучоци за вашите истражувања кои ви се зададени ...
Заклучок : разградувачите го
разградуваат мртвиот материјал и материјалот кој се распаѓа и дека им се
потребни влажни, топли услови со многу кислород
Прочитајте ја наставната единица во учебникот на страна : 68 - 69
с
с
Сите ваши истражувања и изработки пратете ги на мејлот кој ви е означен:
Мејл: jas_dobre@yahoo.com
March 28, 2020
Tags :
Биологија 9 одд
Subscribe by Email
Follow Updates Articles from This Blog via Email
No Comments